Antoni Gaudí in Barcelona

Barcelona en Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze architect heeft enkele van zijn belangrijkste werken in deze stad gebouwd. De ontwerpen van Gaudí in Barcelona staan allemaal op de werelderfgoedlijst van Unesco. Antoni Gaudí wordt gezien als de grondlegger van de organische architectuur; een stroming binnen de art nouveau en jugendstil. Net als bij veel andere grote kunstenaars werd het werk van Gaudí tijdens zijn leven maar door weinig mensen begrepen. De Sagrada Familia wordt gezien als het belangrijkste werk van Gaudí. De bouw van deze kerk was de eerste grote opdracht voor de toen nog jonge architect. Hij overleed in 1926 in een ziekenhuis voor de armen nadat hij was aangereden door een tram op weg naar de bouwput van de Sagrada Familia. De textielmagnaat Eusebi Gùell was één van de grootste bewonderaars van het werk van Antoni Gaudí. In opdracht van deze ondernemer werden een aantal van de bekendste bouwwerken van Antoni Gaudí gebouwd. Een aantal van de bouwwerken van Gaudí zijn tegenwoordig in het bezit van de stad Barcelona, andere zijn in het bezit van investeringsmaatschappijen en heeft er één zelfs meerdere jaren te koop gestaan. Zo goed als alle bouwwerken van Gaudí zijn opengesteld voor het publiek.

Sagrada Familia

De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona waarvan de bouw reeds in 1882 startte, maar nog steeds niet voltooid is. Het is hiermee één van de weinige moderne kerken waarvan de bouw meer dan honderd jaar duurt. Het originele ontwerp van de Sagrada Familia is gemaakt door de architect Francisco de Paula del Villar maar na diens ontslag nam de architect Antoni Gaudí zijn plek in. Deze bracht grootscheepse veranderingen aan in het ontwerp. Deze onvoltooide basiliek wordt gezien als zijn meesterwerk. Eén van de redenen dat de bouw zo lang duurt is dat de bouw compleet gefinancierd wordt met giften. Dit heeft vooral in de eerste honderd jaar van de bouw voor veel vertragingen gezorgd. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw moet er entree betaald worden om de kerk te bezoeken en dit zorgt ervoor dat de Sagrada Familia nu in vlot tempo wordt afgebouwd. De voorlopige voorspellingen zijn dat de basiliek in 2026 klaar moet zijn. Volgens anderen is dit optimistisch en zal de kerk nooit klaar komen. Ondanks het feit dat er nog steeds gebouwd wordt is de Sagrada Familia al op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

SKIP THE LINES
Bij Sagrada Familia staan altijd enorme rijen mensen die de basiliek van binnen willen bewonderen. De wachttijd hierbij kan oplopen tot meer dan een uur. Wil je vrijwel direct naar binnen lopen, koop dan je entreekaartje online. Dat kan eenvoudig via TicketBar Sagrada Familia. Je kunt je tickets dan uitprinten en meenemen naar Sagrada Familia. Je kunt ook een rondleiding boeken met skip-the-line ticket. De ervaren gids vertelt je alles over de basiliek, haar historie en de toekomst.
Bekijk alle mogelijke kaartjes voor Sagrada Familia en reserveer meteen online!

La Pedrera of Casa Milá

Casa Milá is een appartementencomplex aan de Passeig de Gràcia ontworpen door Antoni Gaudí. Het is na Park Güell en de Sagrada Familia het bekendste gebouw van deze architect. In het gebouw is tegenwoordig een museum gevestigd waar wisselende exposities worden gehouden. Een deel van het museum in het appartementencomplex is gewijd aan Antoni Gaudí. Eén van de mooiste delen van het gebouw is het golvende dakterras. Op het dakterras heb je een prachtig zicht op de bijzonder vormgegeven schoorstenen en luchtkanalen. Net als veel van de ontwerpen van Antoni Gaudí staat de Casa Milá op de werelderfgoedlijst van Unesco. Op de zolder van het appartementencomplex is een klein museum ingericht dat gewijd is aan het werk van Gaudi. Het appartement, dat is opgesteld voor het publiek, is in zijn geheel ingericht in de stijl van het gebouw.

Park Güell

Park Güell is een groot stadspark in noordoosten van Barcelona in het stadsdeel Gràcia. Het stadspark werd in 1900 aangelegd in opdracht van Eusebi Güell. Het park werd oorspronkelijk door Antoni Gaudí ontworpen als tuindorp met daarbij een recreatiepark. In eerste instantie was het de bedoeling om zestig huizen te bouwen in dit park. Het project werd door het gebrek aan interesse nooit afgerond. Er werden uiteindelijk slechts twee huizen in het park gebouwd, in één van de huizen ging Gaudí zelf wonen in de ander Eusebi Güell. In het park is tegenwoordig het museumhuis van Gaudí te vinden. Park Güell is één van de populairste toeristische hotspots van Barcelona. Elke dag komen hier duizenden toeristen naartoe om de prachtig vormgegeven paviljoenen te bewonderen. De hagedis op de trap en de kronkelende bank zijn slechts twee van de vele bezienswaardigheden in dit park.

Tegenwoordig moet je voor het beste deel van Park Güell entree betalen. Dat is niet het ergste, de wachttijd als je naar binnen wilt is wel heel vervelend. Er bestaat een kans dat je pas een paar uur na aanschaf van tickets bij de kassa naar binnen kunt. Vermijd deze ellende door vooraf je kaarten voor Park Güell aan te schaffen.

Palau Güell

Palau Güell is een herenhuis in Barcelona dat is ontworpen door Antoni Gaudí en in opdracht van Eusebi Güell werd gebouwd. Het herenhuis is gebouwd rond de centrale binnenplaats. Anders dan bij veel andere gebouwen van de hand van Gaudí zijn er in de Palau Güell wel duidelijke rechte lijnen haakse hoeken te vinden. Het is tevens het enige gebouw waaraan Gaudí van af het begin tot het einde aan mee heeft gewerkt. Het hoogtepunt van het herenhuis vind je op het dak. Het dakterras van Palau Güell doet nog het meeste denken aan een sprookjestuin. In deze ‘sprookjestuin’ vormen de rijke versierde luchtinlaten en schoorstenen de bloemen en bomen. De koepel boven de grote ontvangsthal doet nog het meeste denken aan een sterrenhemel.

Gaudi Bundle

De voordelige Gaudi Bundle is een echte aanrader als je Barcelona gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Gaudi zijn meesterwerken aan. Kies meteen de data en tijdvakken voor de Sagrada Familia en Park Güell. Je kunt de tickets van de Gaudi Bundle mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit is inbegrepen in de Gaudi Bundle:

✅ snelle toegang tot de Sagrada Familia

✅ toegang tot Park Guëll

✅ een geweldige Barcelona mobiele app met alle leuke weetjes en ingesproken feitjes over Barcelona en haar bezienswaardigheden

✅ 10% korting op andere attracties in Barcelona

De Gaudi Bundle is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Gaudi Bundle is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Gaudi Bundle

Casa Batlló

Aan de Passeig de Gràcia staat Casa Batlló, één van de bekendere woonhuizen ontworpen door Gaudí. Het woonhuis werd in het begin van de twintigste eeuw verbouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar Josep Batlló i Casanovas. Net als bij veel van de ontwerpen van Gaudí is er geen enkele hoek of rechte lijn te bekennen in het gebouw. De voorgevel van de Casa Batlló is bedekt met mozaïeken in blauwtinten. Hierdoor krijgt je het idee dat het gebouw geschubd is. De staande pijlers op de begane grond zijn geïnspireerd op de poten van dinosauriërs en de uitstekende balkons lijken nog het meest op uitstekende vissenkaken. Door al deze lugubere details draagt het huis de bijnaam ‘het huis der beenderen’. Het thema van het huis zou het verhaal zijn van Joris en de Draak. Het geschubde dak zou de draak moeten voorstellen en de toren met kruis het zwaard van Joris.

Casa Vicens

Casa Vicens is het eerste grote bouwproject van de Antoni Gaudí . Het is gebouwd in de modernisme Català stijl. Dit is de Catalaanse variant van de art nouveau- en jugendstilbeweging. Het gebouw is rijkelijk versierd met keramiektegels. Op de deze tegels is het Afrikaantjes patroon aangebracht dat door Gaudi was ontworpen. Door een grootscheepse verbouwing in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn niet alle details van Casa Vicens nog in tact. Toch is het woonhuis annex kantoor net als de andere bouwwerken van Gaudí in Barcelona opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 2014 is het gebouw verkocht aan een bank voor 30.000.000 euro. Na de verkoop werd het gebouw klaargemaakt om opengesteld te worden voor het publiek. Tegenwoordig is deze voor velen nog onbekende bezienswaardigheid geopend voor het publiek.