Bezienswaardigheden in Barcelona

Er zijn in Barcelona veel bijzondere bezienswaardigheden te vinden, sommige bekende zoals de bouwwerken van Gaudí, Camp Nou of de toeristische winkelstraat de Ramblas, maar in de stad zijn tevens vele minder bekende bezienswaardigheden te vinden. Deze zijn hierdoor zeker niet mooi of interessant. Op deze pagina hebben we getracht een leuke mix te maken van de bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona. Bij het bezoeken van de verschillende bezienswaardigheden in de stad dien je er wel rekening mee te houden dat de het er soms er druk kan zijn en wachtrijen zijn hierbij niet ongewoon. Bij sommige van de onderstaande bezienswaardigheden wordt een stevige entreeprijs gehanteerd.

Camp Nou

Camp Nou de thuishaven van de voetbalclub FC Barcelona. In het stadion kunnen meer dan 110.000 supporters, hiermee is dit het grootste voetbalstadion in Europa en één van de grootste ter wereld. Van de buitenkant is hier echter maar weinig van te zien. Het stadion mocht van de gemeente namelijk niet in de hoogte uitbreiden. Om toch tot de gewenste grote te kunnen uitgroeien is de eerste ring in zijn geheel uitgegraven. Het stadion is in 1957 officieel geopend en is sindsdien meerdere malen gerenoveerd, uitgebreid en verbouwd. Het stadion is dagelijks opengesteld voor het publiek. Alleen op competitiedagen zijn er uiteraard geen rondleidingen. In het stadion is het Museu Josep Lluís Núñez gevestigd. In dit museum worden de vele bekers die de club door de jaren heen verzameld tentoongesteld. Daarnaast zijn er meerdere multimediale tentoonstellingen die je alles over de club vertellen.

Boek vooraf voordelig je tickets voor Camp Nou online
Beleef Camp Nou als een speler van FC Barcelona

Montjuïc

De heuvel Montjuïc ligt in het zuidwesten van Barcelona. Op de top van deze berg staat het kasteel van Montjuïc dat stamt uit de achttiende eeuw. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd ter verdediging van de stad Barcelona. Tegenwoordig is hier het militair museum gevestigd. In 1929 was deze berg het decor van de wereldtentoonstelling in Barcelona. Het Palau Nacional met daarin het Museum d’Història de Catalunya, de Font Magica, het Mies van der Rohe paviljoen en het Spaanse dorp Poble Espanyol werden ter gelegenheid van deze tentoonstelling op deze heuvel gebouwd.

In 1992 was deze heuvel het toneel van de Olympische spelen die dat jaar in Barcelona werden gehouden. Voor de Olympische spelen werd hier de Anella Olímpica gebouwd. De Montjuïc Telecommunicatie Toren stamt tevens uit deze periode. Tussen de verschillende bezienswaardigheden op de berg is een groot natuurpark. In dit park komen veel Barcelonezen op het einde van de dag bij elkaar.

La Rambla

La Rambla is de bekendste straat in Barcelona. Deze twaalfhonderd meter lange straat verbindt de haven van Barcelona met de Plaça de Catalunya. De straat is bekend om de vele straatartiesten die er te vinden zijn. Mede doordat de Ramblas autovrij is het één van de populairste straten in de stad. Officieel bestaat de straat uit vijf delen, de Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Joseph, Rambla dels Caputxins en de Rambla de Santa Monica. Omdat er zoveel toeristen komen in dit deel van Barcelona moet je hier extra goed opletten op zakkenrollers, nepartiesten en gauwdieven. Van oudsher is het chicste gedeelte van de Ramblas in het begin van de straat en wordt het richting de haven steeds iets minder netjes.

Parc de l'Espanya Industrial

Dit park is gecreëerd net buiten het oude centrum van Barcelona op het voormalige terrein van een textielfabriek. Het park ligt naast het treinstation van Barcelona. Het park is ontworpen door de Catalaanse architect Luis Pena Ganchegui. Het park staat bekend om een aantal moderne kunstwerken die er te vinden zijn. Het bekendste kunstwerk in het park is ´Draak zonder Joris´ van Andrés Nagel. Dit beeld is tegelijkertijd een glijbaan voor de kinderen in het park. Op de trappen van het park is het heerlijk vertoeven na een drukke dag in de stad. Tijdens de Olympische spelen van 1992 was dit park het toneel van de wedstrijden gewichtheffen.

Tibidabo

Net buiten de stadsgrenzen van Barcelona ligt de heuvel Tibidabo. Deze heuvel is beroemd om zijn prachtige uitzichten over de stad Barcelona. Op de top van de berg ligt de kerk Iglesia del Sagrat Cor. Deze prachtige kerk is vanuit bijna alle delen van de stad zichtbaar. In de avonduren worden de heuvel en de kerk prachtig verlicht. Op de flanken van deze heuvel ligt het Parque de Atracciones del Tibidabo. De heuvel is te bereiken met de stadsbus, de kabelbaan of de historische tram Tramvia Blau. Als het regent is de berg slecht of niet bereikbaar. De historische tram rijdt dan niet en in sommige gevallen wordt zelfs de kabelbaan uit dienst genomen.

Barri Gotic

Midden in het centrum van de stad ligt de wijk Barri Gotic. De wijk is bekend om de vele gotische gebouwen die er te vinden zijn. het overgrote deel van de gebouwen stamt uit de veertiende eeuw. De gebouwen zijn gebouwd op de resten van een oude Romeinse nederzetting. Sommige van deze oude Romeinse resten zijn nog steeds zichtbaar en dateren van voor de jaartelling. In de Barri Gotic staan enkele van de bezienswaardigheden van Barcelona zoals de kathedraal van Barcelona en het plein Placa del Rei. In de wijk zijn tevens veel winkels, restaurants en barretjes te vinden. De wijk is in zijn geheel autovrij.

De stranden van Barcelona

De stranden van Barcelona zijn al meerdere malen uitgeroepen tot de beste stadsstranden ter wereld. Het drukst bezochte strand van de stad is Barceloneta bij de gelijknamige wijk. Dit strand ligt het dichtst bij het centrum van de stad. Naast een prachtig strand vind je hier een schitterende boulevard en meerdere restaurants. Voor het voormalige Olympisch dorp ligt het strand Nova Icaria dat vooral bij sporters erg in trek is. Andere populaire stranden van Barcelona zijn de stranden Bogatell, Marbella, Nova Marbella en Llevant. De stranden van Barcelona zijn een welkome afwisseling van het drukke stadsleven in het centrum van de stad.

Font Magica

Deze bijzondere fontein is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. Hij ligt pal voor het Museum d’Història de Catalunya aan de voet de heuvel Montjuïc op het Plaça d’Espanya. Voor de Olympische spelen van 1992 werd de verwaarloosde fontein geheel gerenoveerd en in ere hersteld. In de wintermaanden wordt er elke avond om het half uur een spectaculaire show gegeven. In de zomerperiode wordt de show in de ochtend gegeven. Als het donker is worden de fonteinen en het museum op de achtergrond in vele prachtige kleuren verlicht. Tijdens de dagelijkse show verzamelen duizenden mensen zich rond de Font Magica.

Kathedraal van Barcelona

De kathedraal van Barcelona ook wel bekend als de La Seu kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona. De bouw van de huidige kathedraal startte aan het einde van de dertiende eeuw, maar al sinds de vierde eeuw na Christus hebben hier verschillende religieuze gebouwen gestaan. In de vijftiende eeuw waren het merendeel van de werkzaamheden voltooid maar het zou nog tot het begin van de vorige eeuw duren voordat de kathedraal volledig voltooid werd. De kathedraal ligt in het centrum van de gotische wijk (Barri Gotic) van Barcelona. De kathedraal is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida, haar relieken liggen begraven onder het hoogaltaar. De kathedraal is maar beperkt geopend en men is verplicht om entree te betalen om de kerk te mogen betreden.

Palau de la Música Catalana

Het concertgebouw van Barcelona Palau de la Música Catalana stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is ontworpen door de architect Lluís Domènech i Montaner. Het gebouw is samen met het Hospital de Sant Pau aan de werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. De zaal van het concertgebouw is prachtig gedecoreerd en heeft een bijzonder daklicht. Dit daklicht bestaat uit een omgekeerde gebrandschilderde koepel. Op de façades aan de buitenzijde zijn bustes te vinden van de componisten Palestrina, Bach en Beethoven. Het Palau de la Música Catalana is te bezoeken maar hier wordt een fikse entree voor gevraagd. Onder het concertgebouw bevindt zich een restaurant waar je al een glimp van het schitterende gebouw kan opvangen.

Plaça de Catalunya

Plaça de Catalunya is één van de belangrijkste verkeersaders van Barcelona. Als toerist zijnde is de kans groot dat je hier aankomt in Barcelona. De meeste busverbindingen vanaf de vliegvelden hebben Plaça de Catalunya als eindbestemming. Onder het plein bevindt zich het belangrijkste metrostation van Barcelona. Op dit plein komen de twee bekende straten van Barcelona uit, de La Rambla en Passeig de Gracia. Het plein ligt in de planmatig opgezette wijk Eixample. Op het plein zijn meerdere kunstwerken te vinden. Er staan tevens meerdere banken waar vanaf je rustig kunt genieten van de drukte die voorbij trekt.