Eten en drinken in de Mediterrane landen heeft een hele andere functie dan in Nederland. Barcelona is daarop geen uitzondering. In plaats van om half zes een snelle flauwe hap, heeft men hier het eten en drinken tot een tijdverdrijf en een ware kunst verheven. Stap hier om zes uur een restaurant binnen en men zal je verbaasd aankijken. Het is zeker niet ongewoon om rond tien uur ’s avonds aan tafel te gaan. Ga je om acht uur eten dan ben je al iets aan de vroege kant. Niet verwonderlijk dat men zo laat eet; de meeste mensen lunchen ook pas laat en zitten rustig een hele middag gezellig aan tafel. Het diner kan dan best wachten tot laat op de avond.
Eten en drinken in Barcelona
Koffie en ontbijt
Verblijf je in één van de betere hotels van Barcelona dan kun je rekenen op een prima ontbijt. Verse broodjes, zoete koeken en croissants. Heerlijke Spaanse kaas, ham en worst. Maar ook vers fruit, yoghurt en voor de liefhebbers van hartigheden is er een Engels ontbijt aangevuld met hartige taartjes. Voor wie in zijn hotel niet kan rekenen op een lekker ontbijt zijn er genoeg alternatieven. Er zijn de geijkte ketens voor koffie zoals Starbucks natuurlijk en in de metrostations wordt op verschillende plaatsen koffie verkocht aan de voorbijsnellende reiziger. Leuker en lekkerder is het echter om te gaan ontbijten in één van de vele patisserieën. De taartjes in de etalage zijn vaak zo mooi dat dit alleen al een uitnodiging is om binnen te komen. Ze smaken ook nog eens zoals ze eruit zien. Veel van deze zaken serveren ook een meer dan fatsoenlijk ontbijt met verse croissants, jus d’orange en koffie. En uiteraard zijn deze taartjes ook meer dan prima als tussendoortje.
Tapas
Tapas kun je in Barcelona werkelijk in elk café krijgen. Geen kroeg te vinden waar je niet minimaal een fatsoenlijk bordje met Spaanse worst, ham en kaas kunt krijgen. In de meeste cafés krijg je zelfs gratis enkele tapas. Als de klant wat eet blijft de bierkraan immers langer stromen. Heerlijk zijn ook de kleine schelpdiertjes, inktvisjes en andere zeediertjes. Toch wel beschamend detail hierbij is dat deze beestjes meestal gevangen zijn in onze eigen Westerschelde of Noordzee om vervolgens, omdat wij Nederlanders ze niet willen eten, geëxporteerd worden naar Spanje. Naast koude varianten staan op de kaart vaak de albondigas (gehaktballetjes van het huis) en uiteraard de calemari alla romana. Afhankelijk van of de nadruk van het café ligt op eten dan wel drinken zijn er meer of minder verschillende soorten tapas te krijgen. Bijna overal zijn wel prima tapas te vinden. Kijk hierbij vooral naar waar de Spanjaarden zelf eten. Hoor je in een café enkel Spaanse spreken dan weet je zeker dat je goed zit. Wat betreft tapas is het goed de meest toeristische locaties te vermijden en net even buiten de geijkte straten te lopen. Loop even weg van de Ramblas en je vindt de leukste tentjes. Kijk hierbij niet naar het uiterlijk. Wat cafés betreft is het net als bij onze zuiderburen. Slechte tl-verlichting en een dubieuze inrichting staan garant voor veel gezelligheid en heerlijke tapas.
Restaurants
Wil je meer dan alleen tapas dan zijn er ontzettend veel restaurant om uit te kiezen in Barcelona. Er zijn zo’n twintig sterrenrestaurants waar men zeer uitgebreid culinair kan dineren. Maar ook voor wie minder wil betalen kan in Barcelona prima eten. Aan de haven bij het Historische Museum van Catalunia zitten een aantal prima restaurants. Men kan hier in de zomermaanden ook erg sfeervol aan het water dineren. Wil je gaan voor de klassieke paella dan zit je prima op de Placa del Rei. Ben je kieskeurig in waar te eten, vergeet dan niet te reserveren. Vooral de hippe, populaire restaurants zijn erg druk in het weekend.
Ham
Je ziet ze overal hangen, zelfs in de winkelcentra; grote gedroogde hammen. Heerlijk als tapas bij een drankje. De ham is overal verkrijgbaar, maar er zitten wel duidelijke kwaliteitsverschillen tussen de diverse soorten hammen. De ham wordt overal jamon Iberico genoemd, ofwel pata negra. De echte hammen zijn van varkens die enkel en alleen gevoed zijn met eikeltjes. Daarom heeft de ham zo’n uitgesproken kleur en smaak. De echte jamon Iberico heeft als kwaliteitsstempel ‘belota’ erop staan. Is dat niet het geval dan is het varken gevoed met gewone diervoeders met alle gevolgen van dien voor de smaak. Een ander verschil dat de kwaliteit zal verraden is de prijs. Het klinkt misschien cliché, maar hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit van de ham.