Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Barcelona is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Barcelona veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Barcelona in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning. Bedenk wel dat voor sommige toeristische attracties in Barcelona lange wachtrijen kunnen staan.Douane en documenten

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

In Catalonië en dus ook in Barcelona gelden er iets andere feestdagen dan in de rest van Spanje. Voor de meeste van de feestdagen geldt dat de openbare gebouwen en gemeentelijke instanties die dag gesloten zullen zijn. In veel gevallen zijn de winkels echter wel geopend op Kerstmis, tweede paasdag en Pinksteren na. Tijdens andere feestdagen staat de hele stad op zijn kop en wordt er in heel Barcelona feest gevierd.

Overzicht van feestdagen in Barcelona:
1 januari Nieuwjaar
6 januari Driekoningen
23 april Sint-Jorisdag of Sant Jordi (De nationale feestdag van Catalonië)
1 mei Dag van de arbeid
24 juni Jonsok of midzomerfeest, hier ook wel Sant Joan genoemd
11 september nationale dag van Catalonië
20 september La Mercè Festival. Tijdens dit stadsfeest worden er in heel de stad verschillende concerten georganiseerd.
12 oktober Nationale dag van Spanje, deze feestdag wordt niet heel uitbundig in Barcelona gevierd
6 december Dag van de grondwet
8 december Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december Kerstmis
26 december Sint Stevensfeest

Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn door heel Barcelona heen meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Telefoon en internet

Het bereik voor je mobiele telefoon in Barcelona is zo goed als op alle plaatsen in de stad uitstekend. Dit geldt ook voor het 3G netwerk in de stad. Zelfs in de metro heb je een perfecte 3G verbinding. Bij veel openbare plaatsen, restaurants en cafés in de stad wordt er gratis wifi aangeboden, vaak zonder wachtwoord. In andere gevallen is het wachtwoord bij de ober van dienst te verkrijgen.

Openingstijden

De openingstijden van de winkels in Barcelona hangen erg van de betreffende eigenaar van de winkel af. In principe zijn de winkels er van maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 21:00, maar sommige zijn gesloten tijdens de siësta die duurt van 14:00 tot 16:00 of 17:00. Andere winkels sluiten pas om 22:00, maar openen dan vaak ook weer later. Op zondag zijn een groot aantal van de winkels gesloten maar de toeristische winkels in het oude centrum van de stad zijn in veel gevallen wel geopend. Het winkelcentrum Diagonal Mar aan de rand van het centrum is tevens op zondag geopend. De meeste toeristische trekpleisters in Barcelona zijn elke dag geopend.

Taal

De officiële taal van Barcelona is het Catalaans en niet het Spaans zoals veel mensen denken. Als je als toerist zijnde echter in het Spaans iemand aanspreekt zal je naar alle waarschijnlijkheid gewoon antwoord krijgen in het Spaans. Als Spanjaard zijnde ligt dit net iets anders en heb je een grotere kans om erg onbegrepen aangekeken te worden.
Het Engels van veel Barcelonezen is matig, maar de meesten zijn wel erg behulpzaam. Met gebrekkig Engels en handgebaren en aanwijzingen komen ze een heel eind. De mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn kunnen over het algemeen zich goed verstaanbaar maken in het Engels.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdszone als Nederlands waardoor er geen tijdsverschil is tussen deze twee landen. De zomer- en wintertijd lopen tevens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

Barcelona is over het algemeen een veilige stad al dien je in een grote stad als deze altijd op je hoede te zijn voor zakkenrollers. Vooral in de metro of bij de toeristische bezienswaardigheden is het verstandig om je persoonlijke bezittingen goed in de gaten te houden. De kans op zakkenrollers is hier het grootst. Sta je op een camping in de buurt van Barcelona, weeg dan goed af of je je paspoorten, geld en andere waardevolle spullen meeneemt als je een dagje naar Barcelona gaat of dat je ze beter op de camping achterlaat.

Het verkeer in de stad is druk en chaotisch maar als je braaf voor de stoplichten wacht en oplet bij het oversteken zal er niet snel iets gebeuren. Bij de stoplichten moet je echter wel extra opletten want de auto’s krijgen hier dan vaak een oranje knipperend stoplicht en mogen dus indien mogelijk doorrijden.