Klimaat en beste reistijd voor Barcelona

Barcelona ligt in het noordoostelijke deel van Spanje en heeft hierdoor een warm Mediterraan klimaat. Echter door de noordelijke ligging van de stad kan het hier een stuk koeler zijn dan in de meer zuidelijk gelegen delen van Spanje. De Middellandse Zee heeft een duidelijke invloed op het klimaat van de stad waardoor echte weersextremen hier maar zelden voorkomen. Mochten deze toch voorkomen zal dit meestal maar van korte duur zijn. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de beste periodes om de stad te bezoeken. Contoleer voor vertrek altijd het huidige weerbeeld in de stad zodat je nooit voor verassingen komt te staan.Het klimaat van Barcelona

Er heerst in Barcelona net als in een groot deel van Spanje een warm Mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Middellandse Zee. Over het algemeen zijn de zomermaanden er warm met dagtemperaturen die net iets onder de dertig graden Celsius liggen. De winterperiode kan er koud zijn, maar temperaturen onder het vriespunt komen hier maar zelden voor. In het voor- en najaar liggen de temperaturen hier rond de twintig graden Celsius maar heb je wel de grootste kans op langdurige regenbuien. De temperatuur van de zee is zeker in de zomerperiode uitermate geschikt om in te zwemmen, de andere maanden van het jaar is deze aan de frisse kant.

Regen

In het voor- en najaar kunnen er langdurige regenbuien voorkomen in Barcelona. Je merkt dan aan alles dat ze dat niet gewend zijn en sommige delen van het openbaar vervoer worden dan uit dienst genomen. Op straat kom je dan overal paraplu- en ponchoverkopers tegen die voor onrealistische bedragen hun waar proberen te verkopen. Na langdurige regenbuien ligt de hele stad vol met grote diepe plassen waarbij je moeite moet doen om je schoen droog te houden. De grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden september en oktober. In de andere maanden van het jaar is deze kans kleiner maar nog steeds aanwezig.

Hitte

In de zomerperiode kan de dagtemperatuur hier behoorlijk oplopen en temperaturen boven de veertig graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering. Als de temperatuur in de stad zo hoog oploopt ontvluchten veel Barcelonezen de stad en trekken naar het strand om hier wat verkoeling te gaan zoeken. Als je als toerist zijnde in deze periode de stad bezoekt kun je maar beter hun voorbeeld volgen aangezien de hitte in de stad zelf dan haast ondragelijk is.

Extremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er zelden of nooit weersextremen voor in de stad. Mochten deze toch voorkomen dan zal dit in veel gevallen slecht voor kortere duur zijn. In de zomermaanden kan de temperatuur hier behoorlijk oplopen en temperaturen boven de veertig graden Celsius zijn hier zeker geen uitzondering. In de winterperiode heb je hier een kleine kans op vorst en zelfs op sneeuw. Als er sneeuw valt in de Barcelona zal deze maar zelden lang blijven liggen. In het voor- en najaar heb je hier kans op langdurige regenbuien. Doordat de Barcelona omsloten ligt door meerdere heuvels kunnen de regenwolken hier lang blijven hangen en kan er op één dag behoorlijk wat regen vallen.

Klimaatstatistieken Barcelona

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Barcelona zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Barcelona. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Barcelona