Barcelona | hotspots | musea | Gaudi | eten & drinken | reizen naar Barcelona | vervoer | reisinformatie | weer | links

Vervoer in Barcelona

Net als in de meeste grote steden ter wereld kun je jezelf in Barcelona het gemakkelijkste voortbewegen met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is in heel de stad perfect geregeld; vooral de metro werkt hier erg aangenaam. Op deze manier kun je op een snelle en relatief veilige wijze je door de stad begeven. Als je een paar dagen in de stad verblijft is het handig om de metropas voor deze dagen te kopen. Hiervoor ben je ongeveer zes tot negen euro per dag kwijt en kun je onbeperkt reizen met de metro en met de bus. De kaart is tevens geldig op de kabelbaan naar Montju´c en Tibidabo. Als je van plan bent om tevens meerdere musea te bezoeken kun je beter een Barcelona Card kopen. Deze is iets duurder maar krijg je gratis entree in verschillende musea en is het openbaar vervoer in Barcelona gratis.

Barcelona bezienswaardigheden

Barcelona telt tientallen plekken, gebouwen, straten, musea en monumenten die de moeite waard zijn. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Barcelona bezienswaardigheden top 10

 

Metro

De metro is de ideale manier om je door de stad te begeven. Het is snel goedkoop en het werkt er gemakkelijk. De verschillende metrolijnen brengen je naar alle uithoeken van de stad en de reistijd hiervoor is minimaal. Op de stations hoef je maar zelden langer dan enkele minuten wachten op de metro. Er zijn in Barcelona zeven verschillende metrolijnen die zo goed als allemaal langs het station Plaša de Catalunya rijden. Dit is dan ook het grootste metrostation van de stad. Als je door de poortjes van de metro gaat is het altijd even opletten welke kant je de metrokaart moet stoppen; hier is namelijk geen eenduidig systeem in aangebracht. Hoewel de metro van Barcelona als zeer veilig gezien kan worden moet je hier toch extra goed op je spullen letten. Bij zo goed als alle bezienswaardigheden in de stad is er wel een metrostation in de buurt. Een uitzondering hierop is Park GŘell vanwaar je een kwartiertje naar het metrostation moet lopen.

Wandelen

Barcelona is een prachtige stad om een beetje in rond te wandelen, vooral in de buurt van de haven en in de Barri Gotic is het prachtig wandelen. toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Zo is een groen stoplicht niet altijd echt groen en betekent autovrij niet altijd geheel zonder auto's. Het blijft dus opletten.

Er zijn meerder stadswandelingen die je langs de verschillende hoogtepunten van de stad brengen. Sommige van deze stadswandelingen staan aangegeven met bordjes in de stad en andere zijn te verkrijgen bij het plaatselijke bureau voor toerisme. Voor de ietwat luier aangelegde toerist zijn er bij sommige van de toeristische attracties waar veel hoogteverschil moet worden overbrugd roltrappen aangelegd.

Bus of toeristenbus (hop-on-hop-off)

Er rijden in Barcelona twee soorten bussen, de toeristenbus die met goed weer als cabrio rondrijdt en de normale stadsbus. In de normale stadsbus kun je gratis reizen met de Barcelona Card of met je openbaar vervoerpas. Voor de toeristenbus of Barcelona Bus moet je betalen. Deze bussen rijden vaste rondjes langs de verschillende bezienswaardigheden in Barcelona. Deze bussen werken met het hop-on-hop-off principe waardoor je op een makkelijke manier de verschillende hotspots in de stad kan bezoeken. De prijs voor een dagkaart voor de Barcelona bus ligt tussen de 25 en de 30 euro per dag. Als je een meerdaagse kaart neemt ligt dit bedrag iets lager. Bij Ticketbar Barcelona kun je de kaarten voor de hop-on-hop-off bus vooraf via internet met korting kopen.

Huurauto

Wil je een auto huren in Barcelona? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Barcelona vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto's en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen in Barcelona en reserveer je auto direct online.

Taxi's

Er rijden veel taxi's in Barcelona, deze zijn te herkennen aan de hun zwart met gele uiterlijk. Daarnaast hebben ze een sticker met een licentienummer en de verloopdatum erop. Op de meest toeristische plaatsen van de stad zijn taxistandplaatsen te vinden. In totaal zijn er in de stad meer dan 250 van deze standplaatsen te vinden. Probeer in de taxi altijd met gepast geld te betalen in veel gevallen beschikt de chauffeur niet over wisselgeld. De taxi's in Barcelona zijn niet heel duur. Gemiddeld betaal je voor een ritje van een half uur ongeveer twintig euro. Het is verstandig om van tevoren een indicatie van de verwachte kosten te vragen. Vanaf sommige vertrek- of eindplaatsen worden supplementen aan het totaal bedrag toegevoegd dit geldt ook voor grote stukken bagage, huisdieren of een nachtelijke taxirit.

Kabelbanen

Er zijn in Barcelona drie verschillende kabelbanen: de TelefŔric de Montju´c, de Funicular de Montju´c en de Funicular del Tibidabo. De laatste twee zijn veredelde metro's die je naar de top van de desbetreffende berg brengen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de openbaar vervoer pas van Barcelona. Voor de TelefŔric de Montju´c die je van de Torre Sant SebastiÓ naar de top van de Montju´c brengt moet apart betaald worden. Tijdens de rit naar boven heb je een prachtig uitzicht over de stad Barcelona en de zee aan de andere zijde. Voor een ritje in de TelefŔric de Montju´c moet je echter geen last hebben van hoogtevrees aangezien je meer dan tachtig meter boven de grond zweeft. Bij slecht weer heb je kans dat sommige van de kabelbanen buiten dienst genomen worden.

Fietsen in Barcelona

Er zijn meerdere plaatsen in de stad waar je fietsen kunt huren die hier in sommige gevallen Dutch Quality Bikes genoemd worden. Net als in de meeste grote steden in Europa kun je hier ook de city bikes, of Bicing zoals ze hier genoemd worden huren. Er zijn door de stad heen vele tientallen standplaatsen voor de fietsen te vinden. Hiervoor moet je van te voren op internet met je creditcard een code aanvragen waarna je een persoonlijke nummer en een pincode krijgt. Hierna kun je bij elke fietsstalling een fiets meenemen na het invoeren van je gegevens. Je moet er wel rekening mee houden dat Barcelona een drukke stad is qua verkeer en er hier minder rekening gehouden wordt met fietsers dan in Nederland. Het leukste is om de kust van de stad af te fietsen en met regelmaat te stoppen voor een drankje en een hapje met uizicht op zee.

Scooters

Om de verkeersproblemen te omzeilen rijden veel Barcelonezen op scooters door de stad heen. Deze rijden als ware maniakken tussen het verkeer door zonder daarbij al te veel oog te hebben voor het andere verkeer. Mede hierdoor ontstaan er soms hachelijke verkeerssituaties.

Autorijden in Barcelona

Als je alleen in Barcelona verblijft is het hebben van een auto totaal overbodig. Grote delen van het centrum van de stad zijn autovrij en bij de grote toeristische trekpleisters heerst een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. Op de plaatsen waar wel parkeerplaatsen zijn is het soms onduidelijk of je er wel of niet mag staan. Zo betekenen gele strepen dat je er niet mag staan, groene lijnen dat je er soms mag staan en blauwe lijnen dat je er wel mag staan.

Als je Barcelona toch met de auto wil bezoeken is het verstandig om de auto aan de rand van de stad of bij je hotel te parkeren. Om van hieruit de stad te verkennen met het openbaar vervoer.

Bijzonder Barcelona

De Nederlandse site bijzondereplaatsen.nl plaats pagina's over allerlei bijzondere plekken over heel de wereld op haar site.
Ook Barcelona is ruim vertegenwoordigd op deze leuke site:

Barceloneta
Barri G˛tic
Camp Nou
Hospital de Sant Pau
La Pedrera
La Rambla de Barcelona
Montju´c
Park GŘell
Plaša de Catalunya
Plaša Reial
Port Vell

Meer info over Barcelona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Barcelona:
5x zien en doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in ÚÚn dag
Barcelona informatie
Barcelona informatie

Barcelona informatie
Barcelona tips
Barcelona top 10
Barcelona weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Barcelona

ę teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy